Bergslejon är några av de mest glupska rovdjuren i Nordamerika. Med en kombination av smygande, styrka och oräddhet tar dessa stora katter rutinmässigt ner fullvuxna rådjur på egen hand. De kommer också opportunistiskt att livnära sig på älg, kalkoner, tvättbjörnar, kaniner och till och med husdjur och boskap. Nya fotografier bekräftar dock att bergsgetter också är en matkälla för fjälllejon.

Bilden togs av Jeff Wirth, en filmskapare, fotograf och djurspårare i Jackson, Wyoming. Han äger och driver Stay Wild Media . Han delade bilden tillsammans med en detaljerad bildtext av scenen på sociala medier.

'Ett vackert fjälllejon står vid sidan när hennes kattunge livnär sig på det färska kadaveret av en bergsget. När jag undersökte platsen kunde jag lokalisera var den första attacken ägde rum, dragmärken över stenig terräng som slutade vid den sista utfodringsplatsen som du ser här.Det var uppenbart att denna familj; en vuxen hona och hennes två kattungar, hade redan ätit i 2-3 dagar innan jag kom. Biologer har känt till att bergslejonpredation på bergsgetter existerar när livsmiljöer överlappar varandra men det har aldrig fotodokumenterats förrän nu.

Dessa bilder är mycket troligt det första fotobeviset på att detta beteende sker i naturen.'

Se detta inlägg på Instagram

Ett inlägg delat av Jeff Wirth (@staywildmedia)

Bergslejon i Kalifornien härjar tamfår och getter

Även om detta kan vara första gången ett fjälllejon har setts när de hugger ner en bergsget, livnär sig de stora katterna på tamgetter och får. Faktum är att ett landsbygdssamhälle i norra Kalifornien nyligen förlorade ett gäng boskap till bergslejonattacker. Enligt los angeles gånger, det skapar spänningar mellan de som vill skydda katterna och de som vill stå upp för privata markägares rättigheter.

Redan i år har California Department of Fish and Wildlife utfärdat flera tillstånd som tillåter ranchägare att antingen skrämma bort eller skjuta de pumor som är ansvariga för attackerna mot deras uppehälle. 'Det har varit en situation från dag till dag, varje timme. Detta är den perfekta livsmiljön för bergslejon. Dessa lejon hör hemma där, säger byråns talesperson Peter Tira. 'Samtidigt försöker vi vara så stödjande och hjälpsamma för fastighetsägare som möjligt.'

Avdelningen försöker uppmuntra folk att använda icke-dödliga åtgärder innan de tillåter markägare att använda dödliga åtgärder. Det inkluderar mestadels att ha katter utanför fastigheten med hundar. Av de 182 tillstånd som utfärdades i Kalifornien 2021 var 163 för icke-dödliga åtgärder. I endast 19 av dessa fall var personer auktoriserade att använda dödliga åtgärder för att hjälpa till att kontrollera konflikter med pumor.

Hur vanliga är dessa attacker?

Kalifornien förbjöd jakt på bergslejon 1990. Sedan dess har pumapopulationerna i delstaten exploderat. Ingen annanstans i USA finns det fler konflikter mellan människor och bergslejon än i Kalifornien , förutom kanske Colorado som har den största populationen av pumor i landet. Efter att en 7-årig pojke attackerades av ett bergslejon i Kalifornien förra sommaren, var California Department of Fish and Wildlife tvungen att upprepa hur sällsynta attacker på människor är. De flesta konflikter med stora katter involverar vanligtvis husdjur eller boskap. Sedan 1990 har det förekommit 22 bekräftade fall av bergslejon som attackerat människor i Kalifornien. 3 av dessa attacker har varit dödliga.

Redaktionen