Singer-songwriter och gitarrist, David Crosby , som lanserade två ikoniska 60-talsrockband, Byrds och Crosby, Stills & Nash, har gått bort. Han var 81 år gammal, Variety rapporter .

'Det är med stor sorg efter en lång tids sjukdom som vår älskade David (Croz) Crosby har gått bort', skrev hans fru i ett uttalande. 'Han var kärleksfullt omgiven av sin fru och själsfrände Jan och sonen Django. Även om han inte längre är här med oss, kommer hans mänsklighet och vänliga själ att fortsätta att vägleda och inspirera oss. Hans arv kommer att fortsätta leva vidare genom hans legendariska musik. Frid, kärlek och harmoni till alla som kände David och de han berörde. Vi kommer att sakna honom mycket. För närvarande ber vi respektfullt och vänligt om integritet när vi sörjer och försöker hantera vår djupa förlust. Tack för kärleken och bönerna.'

David Crosby slungades till stjärnstatus som gitarrist och sångare i The Byrds, en känd folkrockgrupp från Los Angeles. Det här bandet smälte samman ett aldrig tidigare skådat gitarrsound med utsökta melodier mellan 1964 och 1968. Under sin fyraåriga vistelse i bandet sjöng han på många dunderhits som 'Mr. Tambourine Man' och 'Turn! Sväng! Turn!”, som toppade flera listor världen över.Gene Clark, Rogen McGuinn och Chris Hillman var alla en del av banbrytande The Byrds. De gjorde en enorm inverkan på den framväxande folkrockscenen i Los Angeles som i slutändan skulle forma countryrockmusik – representerad av musiker som Eagles och Flying Burrito Brothers (som inkluderade Hillman). Även om Crosby hade många framgångar med denna grupp, var hans nästa satsning ännu mer framgångsrik kommersiellt sett.

David Crosby går in i sin Crosby, Stills & Nash-era

I samarbete med sina grannar Lauren Canyon-vänner Stephen Stills och Graham Nash skapade Crosby det oförglömliga amerikanska bandet känt som 'Crosby, Stills & Nash'. Deras debutalbum 1969 tog en solid plats på topp 10-listan och presenterade förtrollande harmonier genom hela sin helhet. Från 'Suite: Judy Blue Eyes' till 'Marrakech Express', denna skiva blev en enorm framgång och sålde mer än 4 miljoner exemplar i Amerika.

1970 förenade den kanadensiska expaten och Buffalo Springfield-alunen Neil Young med den nu kvartetten för att producera tre på varandra följande Billboard No. 1-album: studioalbumet Déjà Vu (1970), liveuppsättningen 4-Way Street (1971) och samlingen So Far (1974) ). Deras debutskiva är ett av rockens högt uppskattade projekt och föder kända låtar som 'Teach Your Children', 'Ohio', 'Our House' och Mitchells låt 'Woodstock'. En passande hyllning till gruppens första turné var Joni Mitchell som öppnade sin show.

Trots sina hetsiga interna konflikter lyckades bandkamraterna i CSN&Y hålla ihop i decennier och så småningom reformera sig i olika konfigurationer. 1971 startade Crosby sin egen solokarriär med albumet Om jag bara kunde komma ihåg mitt namn , som nådde nummer 12 på Billboard 200. Som en oberoende duo släppte Nash & Crosby två Top 10-album från 1972 till 1975 före Vissla ner tråden tog sig in på topp 30 1976.

Det här är en utvecklingshistoria...

Redaktionen