Vi bad en reining-tränare förklara de där pråliga hästscener på Yellowstone , och allt är så mycket mer vettigt nu.

Jag växte upp i Montana, uppvuxen mycket som ett utomhusbarn, börjar Secora Rose. Secora blev kär i hästar tidigt i livet. När hon var 9 hade hon redan köpt sin första häst (för ) och höll på att lära sig hur man tyglar. Därifrån skulle hennes ungdom spenderas på arenor, rancher och våningshus i denna fascinerande hästvärld.

Men för många Yellowstone fans, frågan kvarstår: Vad är reining?

Med början av säsong 4, Yellowstone fans skulle börja se mästerliga hästtränare – inklusivemedskaparen Taylor Sheridan själv som Travis Wheatley– visar upp otroliga men samtidigt förbryllande hästmanövrar. Oavsett om det är på arenan eller på Dutton Ranch, har scenerna blivit ett fokus för showen.Verkligen, Yellowstone har hållit på med en hel del hästglidning, spinning och allt däremellan. Lite eller ingen förklaring erbjuds tittarna om vad som faktiskt händer.

Som Secora förklarar, Yellowstone är mest belysa sporten av reining . Det finns inget första g i stavningen, eftersom sportens namn hänvisar till hästtyglar, som är en del av häft-/ridningsupplägget.

Enligt FEI , Reining är ett bedömt evenemang utformat för att visa den atletiska förmågan hos en häst av ranchtyp inom ramen för en utställningsarena.

John Dutton (C-Kevin Costner) (Bild: Paramount Press Center)

Ibland, säger hon, innehåller föreställningen också renade kohästar, eller de man ser arbeta korna nerför staketet och skära samt att kunna utföra reiningmanövrar.

Reining förklarade: Avsikt och poängsättning

Det låter som mycket, men här är det avsikt av reining:

När de faktiskt visas består alla reining-mönster av minst 4 snurr i vardera riktningen, 2 stora snabba cirklar och 1 liten långsam i varje riktning, ett blybyte åt varje håll, 2 rollbacks och ett stopp och tillbaka, förklarar Secora. Beroende på mönstret kommer du ibland att se vissa varianter som ett målmedvetet 4 1/4-snurr för att komma i linje med mitten eller en run in patter som börjar med ett stopp och tillbaka vilket innebär att du får ett extra stopp i mönstret.

Som traditionell sport, poäng är också involverad i alla reining-evenemang. När hästen och ryttaren kommer in på arenan börjar de med 70 poäng, detaljer Secora. Vi ser vanligtvis inte den här poängen Yellowstone , dock bara de resulterande lönedagarna.

När ryttaren och hästen går igenom sitt mönster, bedöms varje manöver och tilldelas en poäng på korrekthet. Om en häst utför manövern korrekt, utan extra svårighetsgrad eller utan fel, får den nollpoäng för den manövern, fortsätter hon. Det betyder att deras baspoäng stannar på 70.

Om en manöver utförs dåligt kan duon dock dockas poäng. Säg -1/2 eller -1 för manövern, vilket gör poängen till 69 1/2 eller 69, säger hon. På nytt,inte normalt sett på Yellowstone , men en integrerad del av att tygla ändå.

I andra riktningen, om de utför manövern och överträffar förväntningarna kan de få ett pluspoäng, noterar Secora.

Manövrar: Spinning, Stoppa, Circles & Lead Changes

Det är här Yellowstone fanskommer verkligen att uppskatta lite tydlighet. Allt snurrande och glidande och cirkulerande som visas i showen är, ja, mycket. Att veta vad dessa manövrar är och hur integrerade de är i reining kommer dock förhoppningsvis att göra det möjligt för fansen att njuta av deras uppvisning desto mer.

Spinning:

(Foto av Harold Cunningham/Getty Images)

Spinning är en manöver du ser mycket av i showen, erbjuder Secora. Det är en flashigare rörelse och det är därför de visar upp det. Du vill se minimalt med att resa med hästens bakfötter när de snurrar. När de ökar hastigheten, vilket ökar svårigheten, tillåts lite mer rörelse.

Balans är av största vikt i spinning och reining som helhet, säger hon, eftersom sporten till en början kom från att jämföra bra koponnyer.

Stoppar:

(Foto av Fairfax Media via Getty Images/Fairfax Media via Getty Images via Getty Images)

Yellowstone fansäven se hästar glida mycket på showen. Detta, säger Secora, är Stoppar .

Återigen letar du efter en häst som utför manövern på ett mjukt, samlat – tänk rätt balans och kroppens ram – sätt. Att lägga till hastighet ger svårigheter, vilket kan lägga till poäng.

Som hon noterar, det finns massor av mer som går in i det, inklusive korrekt timing från ryttarens sida, men återigen, när de bedömer, letar de efter balans, vilja och svårighetsgrad.

Cirklar och leadsändringar:

(Foto av Alex Grimm/Bongarts/Getty Images)

Och äntligen kommer vi till Cirklar och leadsändringar . Vi ser inte dessa mycket på utställningen eftersom de inte är 'flaskiga', men förmågan hos en bra reiningponny att bära sig korrekt och enkelt guida gör dem riktigt, riktigt trevliga runt hästar, förklarar Secora. En bra reininghäst lär sig att använda sin kropp som en idrottare. Mycket av detta kommer från att lära sig att cirkla väl. Många av de övningar och korrigerande rörelser vi gör med dessa hästar för att förbereda dem för alla manövrar hjälper också till att ge dem ett handtag som de flesta helt enkelt inte har.

Till slut känns Secora mer än lycklig över att ha vuxit upp i den här världen. Yellowstone Det tunga inslaget av evenemanget är helt enkelt grädden på moset.

Det är definitivt en specialiserad sport, säger hon, men det finns användbara saker som du kan ta bort bara för att träna din vardagshäst till att bli ett bättre, mjukare och mer atletiskt djur.

Och nu, Yellowstone fans, vi vet.

Redaktionen