Redan 1963 märkte en turkisk man att kycklingarna i hans källare hela tiden försvann. Han märkte snart att det fanns en spricka i betongfundamentet och han spekulerade i att kycklingarna föll genom springan. Han bestämde sig för att gräva ner sig lite mer i springan och förväntade sig att han kanske skulle hitta en grop eller ett slukhål. Istället avslöjade han ingången till ett gigantiskt nätverk av tunnlar som avslöjade en enorm gammal stad byggd under jord för länge, länge sedan. Unilad delade nyligen historien.

Ytterligare arkeologiska undersökningar upptäckte mer än 600 andra ingångar till tunnelnätverket i källarna i andra hem i hela staden Derinkuyu. Fortsatt utforskning upptäckte så småningom en stor labyrint av tunnlar och skyddsrum på mer än 280 fot djupa. Det uppskattas att det fanns plats för 20 000 människor och gott om boskap i den underjordiska metroplexen.

Underjordisk Stad Uthuggen Ur Forntida Grottsystem

Den antika staden tros till en början ha börjat som ett grottsystem som tidiga människor skar ut år 1200 f.Kr. för att söka skydd från inkräktare. Under efterföljande århundraden lades fler lager till nätverket av romerska imperiet . Tillägg till nätverket inkluderade kapell, stall, skolor och vingårdar.Tunnelstaden troddes vara på sin topp under det bysantinska riket. Efter det imperiets kollaps förblev den underjordiska staden i bruk som ett skydd för lokala invånare att gömma sig från erövrare och anfallare.

Den underjordiska staden var helt övergiven 1923. Den hölls på något sätt en relativ hemlighet tills killen som letade efter sina kycklingar avslöjade den igen.

Den antika staden uppvisade anmärkningsvärd teknik för sin tid och sin ålder

Ingångar till tunnelsystemet kunde spärras av med rullande stenblock som kunde flyttas med korridorer av tegel. Det fanns också ett skorstenssystem som säkerställde att frisk luft kunde cirkulera genom hela tunnelsystemet. Boskap hölls högst upp i stadssystemet. Detta för att förhindra att deras gas stinker upp platsen, men det gav också ett extra lager av isolering. I mitten av tunnelsystemet fanns en gigantisk brunn som gav rent vatten till hela staden både ovan och under marken. Ett nätverk av facklor och lampor höll också tunneln väl upplyst hela tiden.

Andra historiska upptäckter tyder på att så många som 200 andra små underjordiska städer i en ännu snabbare del av regionen sannolikt är anslutna till huvudnavet. Det tros vara den största utgrävda underjordiska staden i världshistorien. Om det någonsin fanns en större, har den inte upptäckts.

Den underjordiska staden har bevarats som en turistattraktion som är öppen för allmänheten att besöka. Enligt BBC , platsen lades till på Unescos världsarvslista 1985.

Redaktionen