Onsdagen den 28 december, alla planeter i jordens solsystem Justerat i vad många har ansett som en fascinerande och sällsynt 'planetparad'. Lyckligtvis för stjärnskådare förväntar sig astronomer att den fantastiska himmelska händelsen kommer att pågå in i det nya året. Skywatchers och fotografer som är otåliga att fånga denna ovanliga händelse har dock redan börjat dela fantastiska bilder av planetparaden online. Ta en titt nedan och se till att komma ut i helgen och se om du kan upptäcka line-upen själv!

Fotografer runt om i världen delade spännande vyer av planetparaden på Twitter, med några av de vackraste bilderna tagna här i USA. Fotot ovan, som visar både de planeter som kan ses med blotta ögat och de som är markerade genom linsen på ett teleskop ser Venus ligga närmast horisontlinjen, följt nästan lika nära av jordens närmaste granne Merkurius. Andra synliga planeter inkluderar Saturnus, Jupiter och Mars. Fotografen markerade att de mest avlägsna planeterna från jorden, som inkluderar Neptunus, Uranus och Pluto, bara kan ses genom ett teleskop.

Den himmelska fotografen, Peter Forister, skrev i sitt onsdagsinlägg, 'Min bild från igår kväll i Charlottesville.'Andra stjärnskådare delade foton av planetparaden, genom linsen på ett teleskop, även på Twitter.

Experter talar ut om betydelsen av denna månads planetparad

Enligt Daglig post , Jordens sju närliggande planeter, från Merkurius – som ligger närmast solen – till Neptunus vid kanten av vårt solsystem kommer att kunna ses i deras paradformat under de kommande två kvällarna. Av dessa sju planeter borde stjärnskådare bara behöva ett teleskop eller en kikare för att se Uranus och Neptunus.

Även om planetparaden verkligen är en fantastisk syn, talade Dr. Gianluca Masi, en astronom och fotograf, ut om den vetenskapliga betydelsen av detta sällsynta fenomen. Masi sa att den ovanliga planetariska inriktningen hjälper experter att få en 'bättre uppfattning om den kosmiska plats där vi bor genom att titta på andra planeter.'

Masi varnade att för stjärnskådare som hoppas kunna se alla sju planeterna i rad, bör de göra det snabbt. Medan planetinriktningen förblir synlig under de närmaste dagarna, konstaterar forskare att Merkurius, den svåraste planeten i serien att lokalisera, snart kommer att försvinna in i solens solbländning. Och med Venus som lyser 70 gånger starkare än solsystemets snabbast rörliga planet, är det vettigt att Merkurius kommer att försvinna från paraden först.

För att få den bästa utsikten över den himmelska händelsen rekommenderar Masi att gå ut och titta upp mot himlen strax efter solnedgången.

Om du av någon anledning missar årets planetparad, oroa dig inte för mycket. Även om dessa fall är sällsynta, rapporterar nyhetsbyrån att detta fenomen inträffar ungefär vartannat år. Astronomer förväntar sig att nästa planetparad kommer att inträffa 2024.

Redaktionen